Орфей Турс ООД
началоза настоп офертихотеликонтакти език:

България

България - малко кътче от рая, съчетало в себе си невероятната красота на лазурните брегове на Черно море и величествените върхове на планините, покрити със снежни шапки, е разположена в Югоизточна Европа, в най-източната част на Балканския полуостров. На север България граничи с Румъния, на запад - с Македония и Сърбия, на юг - с Гърция и Турция, а на изток - с Черно море.

Разположена само на 2% от територията на Европа, България е щедро надарена от природата с изключително многообразие на пейзажа, мек умерено – континентален климат, богата флора и фауна, многобройни лековити минерални извори. На територия от само 110 000 кв.км, измежду редуващите се обширни равнини и долини, просторни слънчеви плажове и ниски и високи планини, осеяни с вековни иглолистни и широколистни гори и причудливи скални форми, можете да откриете:

  • 3 национални и 10 природни парка, съхранили разнообразието, красотата и уникалността на българското природно и културно наследство непокътнати;
  • 7 културни и 2 природни обекта, включени в списъка на ЮНЕСКО за Световно Природно и Историческо Наследство;
  • 550 находища с 1600 минерални извора с общ дебит от 4900 л/сек – природно богатство, с което малко страни в Европа могат да се конкурират;
  • необятно подземно царство от пещери, пазащи историята на праисторическия човек и неговите спътници;
  • над 10 сребърни и златни съкровища, останали от древни цивилизации и култури;
  • И 8 милиона българи, които ще ви посрешнат топло и радушно, ще ви налеят чаша руйно българско вино, ще ви нахранят с уникално българско кисело мляко и ще ви изпратят с букет от рози и трендафил.

На територията на България се срещат пет различни вида климат, като преобладаващ е умерено-континенталния, с ясно изразени четири сезона. България притежава своите предимства и в климатично отношение. Броят на слънчевите дни е с 18-20% по-голям от този на Централна, Северна и Северозападна Европа. Планините на територията на страната се явяват защитни прегради за силните северни ветрове. Облачността по Черноморското крайбрежие е с 10-30% по-малка в сравнение с тази по Атлантическото крайбрежие и в някои зони на Средиземноморското крайбрежие. Валежните количества са по-малки с 26-65% съответно през пролетните и летните месеци. България е защитена от горещите ветрове на африканските пустини и от ураганната сила на дълбоките средиземноморски циклони.

Историята на България датира от повече от 3000 години, а Българската държава е създадена преди 13 века в центъра на Балканския полуостров, на оживен кръстопът на различни култури, преминаващи от Европа към Азия и от Северна Европа към Средиземноморието. Според статистиката, България е на едно от първите места в света по броя на археологическите паметници – след Гърция и Италия. Световно известната тракийска култура е развита именно на територията на днешна България, а най-древните паметници на траките са съвременници на Старото царство в Египет.

Днес България е парламентарна република, с демократично устройство и бързоразвиваща се икономика. Тя е една от най-стабилните държави в региона - важен фактор за растящото доверие на инвеститорите и за превръщането й в желана туристическа дестинация. Фиксирането на лева към Еврото (1€=1.95583 лв.) подпомогна стабилизирането на българската парична единица и подобри икономическите условия в страната.
През 2004г България стана член на Северно-атлантическия договор, a през 2007 година се България да стана пълноправен член на ЕС.

От изключително важно значение за развитието на страната е нейното географско положение. Като част от Югоизточна Европа, България е "мост" между Европа, Азия и Африка.
Много интензивно се използват важните диагонални пътища, които минават през България. Това се отнася както за шосейния и железния път от Западна и Средна Европа през Белград, София, Истанбул и оттам за Близкия и Средния изток, така и за пътя от Москва - Букурещ - Русе - София и оттук за Солун и Атина с разклонение Скопие и Дуръс на Адриатическо море. За търговските връзки голямо значение има изграждането на втори мост през река Дунав.

© 2008 Орфей Турс ООД. Всички права запазени.